• 28 april: Werelddag voor veilig en gezond werk

  Lees meer
  ACV 28 april Werelddag voor veilig en gezond werk 720
 • Sociale verkiezingen

  Lees meer
  ACV Sociale verkiezingen 2016
 • Gebruik de berekeningstool

  Lees meer
  ACV-tool: bereken wat het regeringsbeleid je jaarlijks kost
 • Geef je carrière een vliegende start met ACV GO

  Lees meer
  ACV GO jongerenlidmaatschap
 • Jouw website!

  www.acv-militanten.be is the place to be voor onze 80.000 vakbondsafgevaardigden.

  Lees meer
  Militant ACV
 
 

Lidmaatschap

Verzeker je van:

 • Persoonlijke service
 • Juridische hulp
 • Loopbaanadvies
 • Maxi solidariteit
Word lid van ACV
   

Nieuws en opinie ACV laat van zich horen

Meer nieuws
ACV 2016-04-28 Regering organiseert sociale dumping in het kwadraat
De regering heeft beslist dat de vergoedingen die men verkrijgt voor diensten aangeboden door bedrijven zoals Uber of AirBnB tot een bepaald jaarlijks plafond worden vrijgesteld van gewone personenbelasting. En ze worden volledig vrijgesteld van sociale bijdragen. “Op het moment dat  de federale regering steunmaatregelen voor de getroffen Brusselse economie aankondigt, vernietigt ze met deze beslissing duizenden jobs in horeca en taxisector. Politiek cynisme kent blijkbaar geen grenzen”, aldus het ACV.
Lees meer
ACV SV 2016 Sociale verkiezingen
Op basis van documenten van het Fonds Arbeidsongevallen (FAO) stelt het ACV vast dat het aantal arbeidsongevallen dat geweigerd wordt door verzekeraars stijgt. Een aanzienlijk deel van die weigeringen is bovendien onterecht. Zo schuiven verzekeraars de factuur door naar de ziekteverzekering, werkgevers en slachtoffers. Bovenop al het menselijk leed dat vaak gepaard gaat met een arbeidsongeval. Daarom stelt het ACV voor dat  het FAO àlle weigeringen onderzoekt.
  Lees meer
  Trans-Atlantische handelsakkoorden Het Belgische middenveld is ver van gerustgesteld
  Deze week gaat in New York de 13de cyclus van start van de onderhandelingen omtrent het trans-Atlantische handelsverdrag TTIP. Recent vond een ontmoeting plaats in Hannover tussen Angela Merkel en Barak Obama om volop op deze onderhandelingen te wegen. Ze werden ontvangen door tienduizenden manifestanten. 
  De steun bij de bevolking voor TTIP gedaald is inmiddels gedaald tot onder de 20% zowel in Duitsland als in de VS. Een grote coalitie van Belgische middenveldorganisaties drukt nogmaals haar ongerustheid uit. Tot op heden werden er nog geen overtuigende antwoorden aangedragen op de vele vragen die deze akkoorden oproepen.
   Lees meer
   ACV 160422 Standpunt Marc Leemans Visie
   In het begrotingsakkoord van de federale regering werd onder meer een grotere flexibiliteit van de werkweek opgenomen. Het ACV kan enkel besluiten dat deze regering de werknemers zwaar blijft aanpakken en anderen buiten schot houdt. We kregen al de indexsprong te slikken en een tax shift vol gemiste kansen. En naast de aangekondigde ingrepen in onze werkweek wil de regering ook wie ziek is strenger aanpakken.  Dat terwijl de vermogenden, de bedrijven en de fiscale criminaliteit en ontwijking buiten schot blijven. Zeer onrechtvaardig.
    Lees meer
    ACV 160420 Manif de rek is eruit banner
    Op 13 april voerde het ACV op het Albertinaplein een eerste blitsactie voor het behoud van de 38 urenweek. Het ACV wil de druk voor het behoud van de 38 urenweek en voor werkbaar werk nog verder opvoeren. Daarom organiseert het ACV  een betoging op 20 april in Brussel.Op 20 april was al een betoging voorzien rond jongeren en werk. Deze actie wordt na de recente regeringsbeslissingen, uitgebreid met de strijd voor het behoud van de 38-uren week en voor echt werkbaar werk voor jong en oud, in de openbare en de privésector.
    Lees meer
    Meer nieuws
    Controle en beschikbaarheid
    Vanaf 1 januari 2016 zal de controle en sanctionering van de beschikbaarheid van werkzoekenden door de VDAB (voor wie in Vlaanderen woont) uitgevoerd worden. Tot voor kort gebeurde dit door RVA. Ben je werkzoekende en ontvang je een werkloosheidsuitkering of heb je een aanvraag ingediend? Dan moet je in principe ‘beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt’. En dit tot je 65 jaar. Dit wil zeggen dat je actief op zoek moet gaan naar een nieuwe job én moet ingaan op uitnodigingen van VDAB. VDAB zal de controle integreren in haar begeleiding. Check de spelregels.
    Lees meer

    Online stempelen: veilig, makkelijk en snel

    Volledig werklozen kunnen op elektronische wijze via socialsecurity.be hun controlekaart invullen en naar het ACV versturen. Ben jij ACV-lid en volledig werkloos? Vervang je papieren controlekaart door een elektronische. Online stempelen betekent minder verplaatsingen. Bovendien gebeurt de betaling veiliger én sneller. Probeer het! Lees meer...
    Sociale benchmarking
    Jaarlijks publiceert Trends /Tendances een Top 30.000 waarin volgens diverse economische criteria, lijsten worden gepubliceerd van ondernemingen die op een of ander kenmerk uitblinken. Het geheel is ook een vorm van benchmark waarbij ondernemingen hun economische prestaties volgens bepaalde criteria kunnen vergelijken met de rest van de sector of nabije concurrenten. Het ACV deed een gelijkaardige oefening met de klemtoon op sociale en syndicale criteria. Gebruik de tool die ACV ontwikkelde en kijk hoe jouw bedrijf scoort.
    Lees meer

    Hoe reageer jij op een collega met een burn-out?

    De combinatie van stress en te veel werk leidt vaak tot een burn-out. Daarom gaat het ACV voluit voor een betere arbeidsherverdeling en werkorganisatie. En voor een personeelsbeleid dat met aangepast werk en werkbare jobs iedereen kansen biedt. Zet er mee je schouders onder, word ACV-kandidaat voor de komende sociale verkiezingen

    Hoe ga jij langer werken?

    De hoge werkdruk en het alsmaar flexibelere werk, technologische veranderingen … op het einde van hun loopbaan wordt het veel werknemers te zwaar. Liever dan op te branden, wensen ze vóór hun pensioen naar een welverdiend aangepast arbeidsregime over te stappen. Het ACV wil dat mensen met werkbaar werk worden gestimuleerd om langer te werken. SWT/Brugpensioen of vervroegd (deeltijds) uitstappen moeten ook mogelijk blijven. Daarom trok het ACV trouwens, samen met de andere vakbonden, naar het Grondwettelijk Hof om de verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd te laten vernietigen.

    #Stopracisme op de werkvloer

    Word jij ook zo kwaad van onrechtvaardigheid? Ben jij ook tegen discriminatie? ACV Diversiteit maakte een video over discriminatie op het werk. Zo geven we samen een duidelijk signaal dat discriminatie op de werkvloer voor ons echt niet kan. Bekijk en deel.

    Hoe combineer jij arbeid en gezin?

    De opgelegde prestatiedruk ontregelt steeds meer het gezinsleven en de persoonlijke vrije tijd. Werknemers moeten voldoende mogelijkheden krijgen om hun vrije tijd en gezinsleven te combineren met hun baan. Bijvoorbeeld door korte of langere tijd de loopbaan te onderbreken, door registratie van alle gewerkte uren, door een uitbreiding van betaald verlof en klein verlet, door telewerk,…