• Sociale verkiezingen

  Lees meer
  ACV SV 2016 Sta jij als 1 man voor je collega's
 • Gebruik de berekeningstool

  Lees meer
  ACV-tool: bereken wat het regeringsbeleid je jaarlijks kost
 • Geef je carrière een vliegende start met ACV GO

  Lees meer
  ACV GO jongerenlidmaatschap
 • Jouw website!

  www.acv-militanten.be is the place to be voor onze 80.000 vakbondsafgevaardigden.

  Lees meer
  Militant ACV
 
 

Lidmaatschap

Verzeker je van:

 • Persoonlijke service
 • Juridische hulp
 • Loopbaanadvies
 • Maxi solidariteit
Word lid van ACV
   

Nieuws en opinie ACV laat van zich horen

Meer nieuws
ACV-actie stemrecht uitzendkrachten sociale verkiezingen groep close-up
Het ACV wil bij de sociale verkiezingen stemrecht voor uitzendkrachten die langer dan drie maanden bij een gebruiker aan het werk zijn. Het ACV protesteerde vandaag, daags voordat de eerste kiezerslijsten voor de sociale verkiezingen in de ondernemingen worden aangeplakt, met acties bij de hoofdkwartieren van MR, Open VLD en Federgon.
Lees meer
ACV 2016-01-29 Het ACV protesteert tegen Europees ‘beleid’ dat de veiligheid en de gezondheid van duizenden werknemers bedreigt
Werknemers worden in Europa echter zeer ongelijk of niet beschermd tegen zo'n 145.000 gevaarlijke stoffen. Slechts voor vijf kankerverwekkende stoffen werd Europees verplicht vastgelegd wat werknemers maximaal mogen inademen op hun werkplaats. In 2016 zullen daardoor opnieuw 100.000 Europese werknemers sterven aan een beroepskanker. Het ACV protesteert tegen dit Europees ‘beleid’ dat de veiligheid en de gezondheid van duizenden werknemers bedreigt. Het ACV sprak alle Europese parlementariërs aan en overhandigde 7.000 petitiekaarten. Met deze actie eist het ACV dat het Europees parlement de zaak naar zich toetrekt en snel een strategie uitdoktert om de gezondheid en de veiligheid van de werknemers in de Europese Unie beter te beschermen.
Lees meer
2016-01-29 HM en veiligheid Bangladesh-Karel Hemerijckx
Terwijl de Zweedse modegigant H&M 7 nieuwe winkels in België aankondigt en zich opmaakt om de winstcijfers van 2015 bekend te maken, roept de Schone Kleren Campagne het bedrijf op om meer te doen om de kledingarbeiders in Bangladesh te beschermen. Een analyse van de belangrijkste leveranciers van H&M toont aan dat er ernstige achterstand is bij dringende renovaties aan de fabrieken. Zo blijven tienduizenden arbeiders het risico lopen op een dodelijk ongeval en letsels. 
Lees meer
ACV 160128 Actie pensioenen
De vakbonden voerden vandaag actie bij het kabinet van pensioenminister Bacquelaine tegen de onrechtvaardige sociale correctie voor de verhoogde btw, accijnzen, de indexsprong en andere hogere facturen. Slechts een heel kleine groep mensen zal deze zeer beperkte correctie (1%) krijgen. Niets voor zieken, invaliden, SWT-ers en werklozen. Voor gepensioneerden is er 25 miljoen aan sociale correctie voorzien. Maar onder zeer strenge voorwaarden. Enkel voor gepensioneerden met een minimumpensioen en enkel als ze een volledige loopbaan hebben. En met een sterke beperking van de gelijkstelde dagen. Waardoor vrouwen, die vaak geen volledige loopbaan hebben en met meer gelijkgestelde dagen in hun loopbaan tellen, andermaal de pineut zijn. Tijdens een contact met de vakbonden stelde minister van pensioenen hiervoor geen enkele oplossing voor. Hij beloofde enkel ‘een onderzoek’.
Lees meer
ACV 160325 Colloquium affiche discriminatie voorkomen en genezen
Iedereen heeft recht op arbeid, op vrije keuze van beroep, op rechtmatige en gunstige arbeidsvoorwaarden en op bescherming tegen werkloosheid. En iedereen heeft recht op gelijk loon voor gelijke arbeid (Art. 23 Universele Verklaring van de Rechten van de Mens). De praktijk steekt hier schril tegen af. Hoe trekken we dit recht? Debateer mee op het colloquium op 25 maart.
Lees meer
Meer nieuws

Vakbond in je bedrijf? Een wereld van verschil

Online stempelen: veilig, makkelijk en snel

Volledig werklozen kunnen op elektronische wijze via socialsecurity.be hun controlekaart invullen en naar het ACV versturen. Ben jij ACV-lid en volledig werkloos? Vervang je papieren controlekaart door een elektronische. Online stempelen betekent minder verplaatsingen. Bovendien gebeurt de betaling veiliger én sneller. Probeer het! Lees meer...
Controle en beschikbaarheid
Vanaf 1 januari 2016 zal de controle en sanctionering van de beschikbaarheid van werkzoekenden door de VDAB (voor wie in Vlaanderen woont) uitgevoerd worden. Tot voor kort gebeurde dit door RVA. Ben je werkzoekende en ontvang je een werkloosheidsuitkering of heb je een aanvraag ingediend? Dan moet je in principe ‘beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt’. En dit tot je 65 jaar. Dit wil zeggen dat je actief op zoek moet gaan naar een nieuwe job én moet ingaan op uitnodigingen van VDAB. VDAB zal de controle integreren in haar begeleiding. Check de spelregels.
Lees meer
Sociale benchmarking
Jaarlijks publiceert Trends /Tendances een Top 30.000 waarin volgens diverse economische criteria, lijsten worden gepubliceerd van ondernemingen die op een of ander kenmerk uitblinken. Het geheel is ook een vorm van benchmark waarbij ondernemingen hun economische prestaties volgens bepaalde criteria kunnen vergelijken met de rest van de sector of nabije concurrenten. Het ACV deed een gelijkaardige oefening met de klemtoon op sociale en syndicale criteria. Gebruik de tool die ACV ontwikkelde en kijk hoe jouw bedrijf scoort.
Lees meer