Loopbaancheques voor iedere werknemer

Loopbaanadvies
Wil je een nieuwe stap in je carrièrre zetten? Of weet je niet goed waar naartoe met je loopbaan? Dan kan loopbaanbegeleiding je voorthelpen. 
Werknemers kunnen daarvoor een beroep doen op de loopbaancheques, goed voor twee keer vier uur begeleiding. Werknemers krijgen zo een financieel steuntje van de Vlaamse overheid om loopbaanbegeleiding te volgen. 
En... het ACV betaalt een deel van je loopbaancheques terug, tenminste als je lid bent van het ACV.

Welke voorwaarden?

Daar komen wel enkele voorwaarden bij kijken. 
 • Je moet werknemer zijn (voltijds of deeltijds).
 • je moet werken en wonen in Vlaanderen of het Brussels Gewest. 
 • Je moet ook minstens één jaar werkervaring hebben. 
 • Bovendien mag je in de voorbije zes jaar géén loopbaanbegeleiding gevolgd hebben.

Wat krijg je en hoeveel kost dat?

Je hebt recht op een begeleidingstraject van vier of acht uur. Voldoe je aan de voorwaarden, dan kan je één keer acht uur loopbaanbegeleiding volgen. Je kunt er ook voor kiezen om één keer vier uur op te nemen en de andere vier uur te bewaren voor een later moment (binnen de zes jaar).
Loopbaancheques zijn niet gratis. Een loopbaancheque is goed voor vier uur begeleiding. Dat kost eigenlijk 550 euro. Per cheque betaal je zelf 40 euro, de rest betaalt de overheid.

Hoe vraag je je cheques aan?

 • Via www.vdab.be
 • Of via het gratis telefoonnummer: 0800 30 700.
Je wacht best tot je een eerste gesprek hebt gehad in een erkend loopbaancentrum want de cheques zijn maar drie maanden geldig.

Hoe terugbetaling ontvangen als ACV-lid?

Het ACV zorgt voor de terugbetaling van 1 cheque van 40 euro nadat je 4 uur loopbaanbegeleiding hebt gevolgd. Het attest van het loopbaanbegeleidingscentrum (met je lidnummer) geef je aan het ACV. En dan ontvang jij de 40 euro op je rekening.

Meer info?

 • Interesse in een traject? 
  Maak een afspraak met één van bovengenoemde partnerorganisaties in loopbaanbegeleiding.

 • Op je loopbaan.be staan een aantal programma's van de verschillende partnerorganisaties netjes bijeen. Lees meer over het aanbod op je loopbaan.be
 • Wat het ACV nog meer voor je kan betekenen als het om loopbaanbegeleiding gaat lees je bij het luik loopbaanbegeleiding en onder het luik Bijblijven