Elders in de wereld

Cleane kleren Ouk Channeng
De Ronde van Vlaanderen-cyclo krijgt vandaag een primeur. Niet de fietser, wel het fietstruitje wordt onderworpen aan een shirtcontrole voor ‘cleane kleren’.  We verwachten allemaal dat onze topsporters clean zijn. Waarom dan niet hetzelfde verwachten van onze sportkleren en de sportmerken?
Lees meer
CleaneklerenACV-970X220
Heb jij ook een sportoutfit van Adidas, Nike, Puma of Reebok of een ander bekend sportmerk? Dan is de kans groot dat die gemaakt is door jonge mensen die lange dagen werken voor een hongerloon en in onveilige omstandigheden. Onrechtvaardig! Teken nu voor #cleanekleren!
Lees meer
2016-07-29 Flashmob senioren
Op de beats van Waka Waka van Shakira dansten op 1 oktober meer dan 500 ouderen een flashmob. Met een oproep voor een “leefbaar pensioen en betaalbare zorg voor iedereen, wereldwijd”. Een initiatief van de seniorenorganisatie OKRA trefpunt 55+ en Wereldsolidariteit. Op deze Internationale Dag van de Ouderen werd ook het partnerschap met een ouderenwerking in Bangladesh in de verf gezet. Als blijk van solidariteit met ouderen overal ter wereld. Check de video.
Lees meer
2016-07-29 WSF Montreal
Jaarlijks wordt het Wereld Sociaal Forum (WSF) georganiseerd als tegenhanger van het World Economic Forum, de WTO en de G8-ontmoetingen. Dit jaar, tussen 9 en 14 augustus, vindt het WSF plaats in Montreal. ACV is zoals ieder jaar aanwezig. Volg de ervaringen van deelnemers via onze ACV-facebookpagina.
Lees meer
2016-03-24 Cambodja
De Cambodjaanse overheid wil een nieuwe vakbondswet invoeren die een loopje neemt met vakbondsvrijheid en collectief onderhandelen. Dit is volledig in strijd met de IAO-normen. Het zou het einde betekenen van onafhankelijke vakbonden zoals CLC, een partnerorganisatie van Wereldsolidariteit. De Schone Kleren Campagne, ACV en Wereldsolidariteit stuurden alvast een open brief aan de kledingmerken op initiatief van de Clean Clothes Campaign. We vragen hen met aandrang om stelling te nemen over dit wetsvoorstel, want zij kunnen hiermee echt druk zetten op de Cambodjaanse overheid om de fundamentele arbeidsnormen wél te respecteren.
Lees meer
2015-09-24 Stop slavenhandel Mauritaanse vrouwen-ITUC
In september 2015 riepen we jullie op om actie te ondernemen in de strijd tegen dwangarbeid in Mauritanië, samen met ACV en onze vakbondspartner in Mauritanië, CLTM. Intussen heeft de Mauritaanse overheid het IAO-protocol tegen dwangarbeid geratificeerd. Dat is een belangrijke stap in de bestrijding van dwangarbeid in het land. Actievoeren loont!
Lees meer
2016-02-29 Quatar scorebord dodentol
Op 29 februari lanceerden onze partners uit India en Nepal, samen met Wereldsolidariteit en ACV BIE in Nepal een concreet eisenpakket gericht naar de overheden in Qatar, India én Nepal. alsook naar de bedrijven in Qatar die de migrantenarbeiders tewerkstellen. In maart vertrekt een belangrijke missie van de IAO naar Qatar om de vele rapporteringen van dwangarbeid te onderzoeken.
Lees meer
2016-02-19 Cambodja

De Cambodjaanse touroperator Capital Tours buit zijn personeel uit. Vakbondsleiders worden ontslagen en een staking van het personeel wordt met geweld neergeslagen. Heel wat mensen zijn gewond, twee vakbondsleiders zijn gearresteerd en zitten nog steeds gevangen. Daarom de oproep om het busbedrijf op de reizigerswebsite Tripadvisor tot de orde te roepen. Doen, want vele kleine acties samen maken wel degelijk een verschil.UPDATE: Acties lonen: de twee vakbondsmilitanten zijn onlangs op borg vrijgelaten. 

Lees meer
2016-01-29 HM en veiligheid Bangladesh-Karel Hemerijckx
Terwijl de Zweedse modegigant H&M 7 nieuwe winkels in België aankondigt en zich opmaakt om de winstcijfers van 2015 bekend te maken, roept de Schone Kleren Campagne het bedrijf op om meer te doen om de kledingarbeiders in Bangladesh te beschermen. Een analyse van de belangrijkste leveranciers van H&M toont aan dat er ernstige achterstand is bij dringende renovaties aan de fabrieken. Zo blijven tienduizenden arbeiders het risico lopen op een dodelijk ongeval en letsels. 
Lees meer
2015-12-10 Fed up to get peanuts
Op de Internationale dag van de Mensenrechten, deelden de Schone Kleren Campagne en achACT in de Nieuwstraat zakjes met pinda´s uit. Met deze actie willen de twee netwerken Belgische burgers en consumenten bewust maken van de magere lonen van Cambodjaanse kledingarbeiders: zij zijn niet meer tevreden met peanuts. In volle koopjesperiode werden shoppende mensen uitgenodigd via Facebook, Twitter en mail H&M, Zara, C&A en Levi´s, de belangrijkste afnemers van kleding in Cambodja, te vragen de lonen van werknemers in hun toeleveringsketens te verhogen.
Lees meer
2015-12-04 Campagne sociale bescherming - Guy Ryder
Guy Ryder zelf, topman van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) was op 4 december speciaal naar Brussel afgezakt om de Belgische campagne ‘sociale bescherming voor iedereen’ te ondersteunen. Hij hield een knalspeech in het federale parlement. Met het eerste campagnejaar bijna achter de rug en het tweede jaar in het vooruitzicht werden ook officieel de aanbevelingen van de campagne aan de regering overhandigd. En minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo stuurde zijn kat
Lees meer
Online actie voor Cambodjaanse kledingarbeidsters
Het nieuwe wettelijke minimumloon voor Cambodjaanse kledingarbeiders, 140$ (130€) per maand, is niet genoeg om van rond te komen. De Cambodjaanse vakbondscoalitie eist 177$ (164€) en roept op tot nationale en internationale actie, met een dringende vraag aan de kledingmerken. Je steunt hiermee C.CAWDU, partner van Wereldsolidariteit en ACV. Doe mee!
Lees meer
Qatar WK 2022 fotograaf - Kasper Goethals
Honderdduizenden arbeidsmigranten uit onder meer Nepal en India worden uitgebuit in Qatar. Zij staan in voor de bouw van de vele WK-stadions en infrastructuur. Qatar organiseert immers het WK 2022. Vakbonden, ACV incluis, hebben al meermaals geprotesteerd tegen de mensonwaardige omstandigheden van de bouwvakkers. Deze week raakte bekend dat de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) de arbeidsomstandigheden gaat onderzoeken. Bij een voor de VN-organisatie ongebruikelijke stemming besliste een meerderheid om een missie naar Qatar te sturen, zo meldt ondervoorzitter Luc Cortebeeck.
Lees meer
Schone Kleren Campagne overhandigt 149.251 handtekeningen voor een leefbaar loon - M Dechamps
De Schone Kleren Campagne overhandigde tijdens het Living Wage Now Forum meer dan 149.251 handtekeningen van Europese burgers aan internationale kledingmerken en aan vertegenwoordigers van de Europese Commissie. De petities werden overhandigd in een reusachtige ‘return to sender' box. Europese consumenten geven hiermee een duidelijk signaal: kleren die gemaakt zijn voor een hongerloon sturen we terug naar de kledingmerken.
Lees meer
2015-10-13-Schone Kleren Campagne krijgt Europese Prijs van de Burger
Een belangrijke reden voor het winnen van de prijs is de uitstraling van de Schone Kleren Campagne in 16 Europese landen. De campagne is ondertussen uitgegroeid tot een internationaal netwerk van vakbonden, ngo’s en consumentenorganisaties. De 120.000 handtekeningen die verzameld zijn voor een leefbaar loon, zijn niet alleen een signaal voor de internationale kledingbedrijven maar het is ook een sterk politiek signaal. Kledingarbeiders zijn te waardevol om als gereedschap behandeld te worden. Ze verdienen goede werkomstandigheden, leefbare lonen, een veilige werkplek en sociale bescherming.
Lees meer
2015-10-09 CETA protest
“Ieder van ons moet de ondertekening verhinderen van het eerste trans-Atlantisch handelsverdrag tussen de EU en Canada,  dat de kwaliteit van onze jobs, onze gezondheid en onze democratie bedreigt”. Dat is de boodschap die de mensenrechten- en consumentenorganisaties, de vakbonden, de gezondheids- en milieuverenigingen en de Noord-Zuidorganisaties deze week, één jaar na de afronding van de onderhandelingen van dit verdrag,  tijdens een actie aan de 6 Belgische regeringen gebracht hebben.
Lees meer
Schone Kleren - Petitie Leefbaar loon
Van een t-shirt dat voor 29 euro in de rekken ligt, gaat slechts 18 eurocent naar de werknemer in productiefabriek. Dat betekent dat een verdubbeling van het loon geen bedreiging vormt voor de winstmarges van de kledingbedrijven. Steun de campagne van Schone Kleren en Living Wage Now. Help mee om een leefbaar minimumloon voor kledingarbeiders wereldwijd op de agenda te zetten bij de fabrieken en regeringen. Teken de petitie! 
Lees meer
2015-07-03 Voer mee actie tegen kinderarbeid in India
De National Domestic Workers Movement (NDWM) uit India voert momenteel actie tegen kinderarbeid, samen met andere kinderrechtenorganisaties in het land. De huidige Indiase regering wil de Wet op kinderarbeid uit 1986 wijzigen zodat kinderen onder 14 jaar mogen werken in hun vrije tijd (na school, in vakanties). Deze wetswijziging druist in tegen internationale conventies rond kinderarbeid en is nefast voor de ontwikkeling van kinderen. 
Lees meer
TTIP
Mensenrechtenorganisaties hebben zich aangesloten bij de brede Belgische coalitie van vakbonden, ziekenfondsen, consumentenorganisaties, koepels voor milieu- en ontwikkelingssamenwerking om de opschorting van de TTIP-onderhandelingen te vragen en nieuwe onderhandelingen enkel op te starten met voorwaarde van een totaal ander mandaat. Samen pleiten ze voor de onmiddellijke opschorting van de huidige onderhandelingen, vooral om de fundamentele rechten en vrijheden in trans-Atlantische context te vrijwaren. Laat van je horen en voer online mee actie.
Lees meer
ACV 150610 Belgie ratificeert conventie 189 huispersoneel
Op 10 juni heeft federaal minister van werk Kris Peeters de Belgische ratificatie van de Conventie 189 betreffende waardig werk voor huispersoneel overhandigd aan de Directeur-Generaal van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Hij deed dat in het kader van de 104de sessie van de IAO in Genève. Deze ratificatie is een eerste belangrijke stap naar waardig werk voor huispersoneel in België.
Lees meer
Petitie Kentex Filipijnen
JUN 19

Teken de petitie: steun de slachtoffers van de Kentex-fabriek op de Filipijnen

Op 13 mei kwamen bij een brand in een schoenenfabriek in de Filipijnen 72 werknemers om. De Schone Kleren Campagne roept de Filipijnse regering op om de omstandigheden van de brand te onderzoeken. Het gaat om de ergste fabrieksbrand in de geschiedenis van het land. De fabriek, Kentex Manufacturing Incorporated, produceerde rubberen slippers voor de Filipijnse markt.
Ook jij kan de mensen die het overleefd hebben en de familieleden van de overledenen steunen door de petitie van change.org te ondertekenen.
Ramp kledingfabriek Bangladesh
Ruim twee jaar na de instorting van het Rana Plaza complex kunnen de slachtoffers en hun familieleden eindelijk vergoed worden. Exact twee jaar na de instorting was er nog 2,4 miljoen dollar tekort om de doelstelling van 30 miljoen te bereiken. Een anonieme schenking vulde het tekort aan. Doordat de bijdrages van merken en ketens lang op zich lieten wachten, kon het geld slechts gedeeltelijk uitbetaald worden. Nu kunnen alle slachtoffers eindelijk gecompenseerd worden.
Lees meer
2015-06-03 Quatar ter verantwoording geroepen op IAO
Er is binnen de commissie van de normen van de IAO een akkoord bereikt over de landen die zich op de lopende Internationale Arbeidsconferentie in Genève moeten verantwoorden voor overtredingen van de internationale arbeidsregels. Een bont gezelschap. Opvallend is dat Qatar, dat de voorbije maanden al vaak in de actualiteit was wegens de onmenselijke omstandigheden bij de bouw van voetbalstadia voor het WK, zich hiervoor op de arbeidsconferentie moet verantwoorden. Ook opvallend: Spanje en Italië, bij de grootste economieën van Europa, moeten zich verantwoorden voor  overtreding van de conventie over het werkgelegenheidsbeleid.  Opvallend veel landen ook met schendingen van de vakbondsrechten of van het verbod op kinderarbeid. 
  Lees meer
  Nepal-solidariteitsbetuiging-ACV-Wereldsolidariteit
  Wereldsolidariteit en ACV steunen hun partners in Nepal na de aardbeving van afgelopen weekend. Ook jij kan helpen! Doe een gift op BE41-8900-1404-3510 met vermelding “Nepal”.
  Lees meer
  2015-04-24 Schone Kleren fietstruitje Minister Peeters
  Ook in België bindende maatregelen nodig om de arbeidsomstandigheden in de kledingsector te verbeteren. Wereldsolidariteit en de andere organisaties van de Schone Kleren Campagne overhandigden twee jaar na de instorting van het Rana Plaza complex in Bangladesh, een fietstenue geproduceerd in goede arbeidsomstandigheden aan minister van Economie, Consumentenzaken en fervent fietser Kris Peeters. Hij kreeg ook een videoboodschap van een Aziatische kledingarbeidster. Hiermee vroegen ze de minister om een beleid te ontwikkelen zodat ook Belgische kledingbedrijven hun kledij in betere arbeidsomstandigheden laten produceren. 
  Lees meer
  2014-11-04 Schone Kleren - JBC
  Vanaf 1 april 2015 is JBC officieel lid van de Fair Wear Foundation, een organisatie die productiefabrieken controleert en kledingbedrijven begeleidt in hun proces naar schonere kleren. Na Bel&Bo is JBC het tweede grote Belgische kledingbedrijf dat die stap zet in enkele maanden tijd. Goed nieuws voor consumenten in België én voor de kledingarbeid(st)ers in de productielanden.
  Lees meer
  Wereldsolidariteit Sociale bescherming on tour in 2015
  Meer dan 5 miljard mensen zijn niet beschermd tegen risico’s als ziekte, werkloosheid of arbeidsongevallen en komen in levensgrote problemen bij de minste tegenslag. Wat betekent dit concreet in het leven van die mensen? En wat gebeurt er in Afrika, Azië en Latijns-Amerika om dit aan te pakken? Dit kom je te weten op de tour 'sociale bescherming' begin mei. Een initiatief van ACV, CM en Wereldsolidariteit.
  Lees meer
  United victims of Benetton
  Twee maanden voor de herdenking van 2 jaar Rana Plaza, zijn de slachtoffers van de instorting nog altijd niet vergoed. Benetton is het enige grote internationale merk dat kledij inkocht in Rana Plaza, dat tot nu toe geweigerd heeft een vergoeding te betalen voor de gewonden en de families van de overleden slachtoffers. Na grote internationale druk maakte Benetton bekend dat ze een bijdrage zullen storten in het Fonds dat opgericht werd om de slachtoffers te vergoeden. Ze weigeren echter om het bedrag dat ze zullen storten publiek te maken. De slachtoffers en de consumenten hebben het recht om te weten wat Benetton bijdraagt. Daarom organiseerde de Schone Kleren Campagne aan de Benetton winkel in Brussel een die-in actie. 
  Lees meer
  Cambodja-minimumloon-actie-17september2014
  Na maandenlang protest tegen het ontoereikend minimumloon voor Cambodjaanse kledingarbeidsters, zowel binnen als buiten Cambodja, werd de voorbije weken hevig gedebatteerd over het nieuwe minimumloon binnen een tripartite overlegorgaan, het Labour Advisory Committee (LAC). Op 12 november stelde dat overlegorgaan voor om het huidig minimumloon van 100 USD vanaf januari 2015 te verhogen naar 128 USD. Een mager resultaat als je weet dat de vakbonden een verhoging tot 177 USD vroegen.Onze partner ter plaatse C.CAWDU gaat dan ook niet akkoord met het nieuw vastgelegde minimumloon van 128 $. Ook internationale vakbondskoepels veroordeelden het nieuwe minimumloon als ontoereikend.
  Lees meer
  Wereldsolidariteit Filipijnen 1 jaar na supertyfoon
  Op 8 november 2013 trof de supertyfoon Haiyan de Filipijnen: miljoenen mensen werden getroffen en duizenden vonden de dood. Een golf van internationale solidariteit kwam op gang. Wereldsolidariteit-medewerker Jeroen Roskams ging één jaar later kijken op het terrein. Overheidsmaatregelen blijven uit, maar de vakbond van Alliance of Health Workers werkt aan de wederopbouw.
  Lees meer
  2014-11-04 Schone Kleren - JBC
  JBC kreeg onlangs een grote collectie ‘schone’ T-shirts van Wereldsolidariteit cadeau. JBC zet zich in voor veiligere fabrieken in Bangladesh, recent engageerde het bedrijf een speciale verantwoordelijke voor ‘duurzaam ondernemen’. JBC had een primeur: ze wordt lid van Fair Wear Foundation, een onafhankelijke controleorganisatie rond arbeidsomstandigheden. Dit was dé cruciale eis van de schone kleren campagne.
  Lees meer
  2014-10-07 Geen klimaatbeleid = geen waardig werk - open brief
  ACV-voorzitter Marc Leemans: “Inzetten op klimaatbeleid is een kwestie van keuzes maken. Een investeringsplan voor een ernstig klimaatbeleid kan in België voor 60.000 groene jobs zorgen. Dat geeft een boost aan de verduurzaming van onze economie. Ons land moet ook zijn verantwoordelijkheid nemen ten opzichte van de landen in het Zuiden die zwaar worden getroffen door de klimaatverandering. Een klimaatbeleid en een sociaal beleid gaan hierbij hand in hand.
  Lees meer
  2014-09-17 Is 137 euro maandloon in Cambodja teveel gevraagd foto 300
  In Cambodja is een cruciale fase aangebroken in de onderhandelingen over het minimumloon voor kledingarbeid(st)ers. De coalitie van Cambodjaanse vakbonden blijft bij haar eisen: een minimumloon van 137 euro. Op 17 september wordt een mondiale actiedag georganiseerd om deze eisen kracht bij te zetten. In België zal een symbolische actie aan de Cambodjaanse ambassade plaatsvinden. Daarnaast lanceren we wereldwijd een grote sociale mediacampagne. Laat van je horen als je vindt dat de kledingarbeid(st)ers recht hebben op een leefbaar minimumloon. Gebruik je facebook en/of twitterprofiel.
  Lees meer
  Rode Duivels-WK-truitjes gemaakt aan hongerloon
  Adidas, Puma en de industriële elite in Bangladesh verdienen miljoenen aan jouw shirt, terwijl de kledingarbeidsters aan een hongerloon moeten werken. De internationale kledingbedrijven zijn daar mee verantwoordelijk voor.
  Lees meer