Hoe campagne voeren in je bedrijf?

In ondernemingen en instellingen waar het ACV al een syndicale werking heeft opgebouwd vormen sociale verkiezingen een graadmeter van hoe mensen onze werking appreciëren. Sociale verkiezingen zijn ook een uitdaging om in ondernemingen en instellingen waar we nog niet binnen zijn mensen bereid te vinden om zich syndicaal te engageren. De kandidatenlijsten moesten (behoudens enkele uitzonderingen) ingediend worden tussen 15 en 28 maart. 
Daarmee is de tijd aangebroken om over te stappen naar de tweede fase van de campagne: je collega werknemers overtuigen om te stemmen op ACV-kandidaten. Ofwel stemmen op lijst 3. Uiteraard zullen in de eerste plaats de intrinsieke kwaliteiten van de kandidaten de doorslag geven, maar campagnemiddelen kunnen misschien toch een zetje geven. 
Om je bij te staan bij het uitwerken van een goede kiescampagne maakte het ACV een speciaal nummer van Vakbeweging: 'Kiescampagne sociale verkiezingen'

Je campagne in een notendop

 • Werk je campagne uit op maat van je bedrijf
 • Maak eerst een goede analyse van je ondernemingswerking. Wat zijn je sterke punten en wat is voor verbetering vatbaar? 
  Gebruik de tool: miniscan van je onderneming (militantensite, dus inloggen)
 • Werk met je kern dan een ondernemingsprogramma uit, waarin je vooral je sterke punten benadrukt en inspeelt op de verwachtingen van je collega-werknemers. 
  Gebruik de tool: programma-assistent om je programma op te maken (militantensite, dus inloggen)
 • Dan komt het er op aan om de kandidaten te doen kennen, je stijl en de gemeenschappelijke houding (de ‘tone of voice’) te bepalen die je aanneemt tegenover de werknemers maar ook tegenover de andere lijsten en de directie. 
 • Sommige werknemersgroepen, bijvoorbeeld nieuwkomers, jongeren, vrouwen, migranten, onbesliste kiezers,… verdienen misschien speciale aandacht. Hou daar rekening mee. 
 • Uiteraard mag je je trouwe kiezers niet uit het oog verliezen. 
 • Stel ook een planning op van de acties die je onderneemt tijdens de campagne en bepaal welke campagnemiddelen je hiervoor inzet. 
 • Kom regelmatig samen om een en ander door te nemen en luister goed naar wat leeft op de werkvloer. 

Voer voor militanten

 
Ben je al militant?
Surf naar de militantensite voor meer tools en downloads over de sociale verkiezingen en andere thema's.
(wel even inloggen)