• Je rechten en plichten als jobstudent

  Lees meer
  ACV Enter groep jongeren 970
 • Leesvoer? Download de Enter-brochures

  Lees meer
  ACV Enter-student-bibliotheek-970
 • Een stage als leerling-student

  Lees meer
  ACV Enter islamitische studente 970
 • Schoolverlater en werkzoekend

  Lees meer
  ACV Enter studente park 970
 • ACV-Enter in je klas of op je campus

  Lees meer
  ACV Enter jongen grafitti 970
 

Enter nieuws Jongeren en studenten

Meer nieuws
Kris Peeters
De jongerenvakbonden pleiten voor degelijke jobs en goede begeleiding van jonge werkzoekenden en waarschuwen voor de uitsluiting van werkzoekenden door de eenzijdige besparingsmaatregelen van de huidige regering. Ze zijn op 20 mei opnieuw ontvangen door federaal minister Kris Peeters. Als resultaat van onze acties naar zowel de federale minister van Werk als de Vlaamse minister van Onderwijs Crevits worden verscheidene diploma’s, attesten en certificaten gelijkgesteld om zo een recht te openen op een inschakelingsuitkering.
Lees meer
2015-04-02 Nieuwe aanslag op loon van jongeren
Uit De Tijd verneemt ACV dat N-VA en Open VLD de begrotingscontrole misbruiken om de minimumlonen van jongeren beneden de 21 jaar te verlagen. Dit terwijl de sociale partners de discriminatie van jongeren van 18 tot 21 jaar inzake minimumlonen (de zgn. jeugdlonen) nog maar net, op 1 januari 2015, ongedaan hebben gemaakt met een cao van de Nationale Arbeidsraad.Het ACV laat niet toe dat opnieuw lagere minimumlonen voor jonge werknemers worden ingevoerd. Want dit is een zoveelste aanslag op het inkomen van jongeren, na de indexsprong die ze voor hun volledige loopbaan meesleuren.
Lees meer
2015-03-31 Graaf een gat en win een vat - cartoon
Meer en meer studenten werken als jobstudent om een centje bij te verdienen. Om alle jobstudenten goed te informeren organiseert ACV Enter de 5e editie van de zoektocht ‘Graaf een gat, win een vat’. Op 1 april start de zoektocht naar 35 begraven biervaten in Vlaanderen. En leren jobstudenten tegelijkertijd meer over de regels rond studentenarbeid.
Lees meer
ACV-brochure lonend studentenwerk 2015
Veel studenten hebben een leuke werkervaring. Maar jaarlijks komen een aantal jongeren echter teleurgesteld terug van dit ’avontuur’. Het beloofde loon was er niet. Alle uren waren werkuren. Ziek zijn betekende ontslag...Wat moet je dan doen? Deze brochure legt het je haarfijn uit. Aan de hand van een aantal vragen leiden we jou door het kluwen van de jobstudentenwetgeving. In de ACV-brochure Lonend Studentenwerk en een handige infofiche vind je alles over de wetgeving jobstudenten en de 50 dagen-teller.
Lees meer
2015-22-01 ACV bezoekt Crevits
Een ACV-delegatie aangevuld met jonge werkzoekenden en medewerkers van Arktos bezocht minister Crevits om aandacht te vragen voor de impact die een aantal maatregelen rond de inschakelingsuitkering en de diplomavereisten met zich mee brengen.  De Minister gaf aan dat ze het belangrijk vindt dat iedereen een diploma haalt op het einde van het secundair onderwijs. Maar wat met leerlingen die schoomoe zijn?
Lees meer
Meer nieuws

Trusty-label

Trusty is de wijze uil die waakt over de informatie die jeugd- en informatieorganisaties maken voor kinderen en jongeren. 
Cover ACV-kalender inschakelingsuitkering 2015

Einde inschakelingsuitkering?

Een inschakelingsuitkering wordt toegekend voor een periode van 36 maanden (3 jaar), gekoppeld aan controles van de RVA naar het actief zoekgedrag. Zo kan een negatieve controle leiden tot een schorsing van je uitkering. Op het einde van die periode van drie jaar verlies je de inschakelingsuitkering. 
Ben je bijna 3 jaar werkloos met een inschakelingsuitkering (vroegere wachtuitkering)? Dan dreig je jouw uitkering te verliezen.  
Banner lid worden ACV Enter
Het ACV heeft speciaal voor jongeren Enter uitgewerkt. Enter is het ACV-lidmaatschap voor jongeren, studenten en schoolverlaters in beroepsinschakelingstijd, vanaf 15 jaar tot 25 jaar. En dit volledig gratis. Door gratis lid te worden van Enter krijg je de nodige informatie om niet ongewapend je eerste centen te gaan verdienen. En kan je beroep doen op de diensten van het ACV. 
Lees meer
Schoolverlaters
Pas afgestudeerd of gestopt met studeren? Of studeer je bijna af? Als schoolverlater heb je heel wat beslissingen te nemen. Het is misschien niet je eerste zorg, maar in regel zijn met je ziekteverzekering, kinderbijslag en werkloosheid zijn stappen die je niet mag overslaan.
Lees meer
Proefperiode voor een jobstudent
Je eerste kennismaking met de arbeidsmarkt verloopt vaak via een studentenjob. Hoe zit het met je contract, je loon, de 50-dagenregel, kinderbijslag en belastingen? ACV-Enter licht je rechten en plichten toe zodat je kan rekenen op 'lonend studentenwerk'.
Lees meer
Stagiar
Studenten gaan steeds vaker op stage. Een eerste, vaak nuttige, werkervaring binnen je onderwijsopleiding! Let wel op de addertjes onder het gras.
Lees meer