Luc Cortebeeck verkozen tot voorzitter van IAO

Vandaag werd Luc Cortebeeck, erevoorzitter van het ACV, verkozen tot nieuwe voorzitter van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Dit is een mandaat voor één jaar. In die hoedanigheid zal hij onder meer de raad van bestuur van de IAO voorzitten.
Het is pas de vierde keer in de lange geschiedenis van de IAO, die in 1919 werd opgericht, dat de voorzitter niet uit regeringskringen komt. Luc Cortebeeck kreeg in deze verkiezing steun vanuit de werknemersgroep, de werkgeversgroep en de regeringsgroep in de IAO. Luc Cortebeeck was de voorbije zes jaar voorzitter van de werknemersgroep in de IAO.
“Dit is een enorme blijk van erkenning voor het internationale werk van Luc Cortebeeck”, zegt ACV-voorzitter Marc Leemans. “De voorbije jaren kregen landen die het niet nauw nemen met sociale rechten te maken met de IAO. En met Luc Cortebeeck. Dat wordt blijkbaar heel breed geapprecieerd. Zoals er in de Internationale Arbeidsorganisatie ook brede appreciatie is voor de wijze waarop hij altijd naar consensus zoekt”. 
“Maar dit is zeker ook een wereldwijde erkenning van het sociaal overleg waarvan België en zijn sociale partners het uithangbord zijn. Ook al willen sommigen in eigen land af van de centrale rol van het sociale overleg, wereldwijd worden we daarvoor benijd. Want het brengt welvaart en evenwicht. Dat beseft men binnen de IAO, met zijn unieke tripartiete structuur, heel goed. Het is geen toeval dat Luc Cortebeeck verkozen wordt tot voorzitter van de IAO.”

Wat is de IAO?

De IAO is een VN-organisatie. Ze heeft als enige VN-organisatie een unieke tripartiete structuur: niet enkel regeringen zetelen in de IAO, maar ook werknemers en werkgevers. 
De IAO maakt internationale arbeids- en sociale wetgeving in de vorm van conventies (verdragen) en aanbevelingen. Die worden onderhandeld en gestemd in de jaarlijkse Internationale Arbeidsconferentie in Genève. De IAO-conventies maken deel uit van de mensenrechten. De toepassing ervan wordt gecontroleerd en de ergste schendingen worden besproken op Internationale Arbeidsconferentie. Het gaat onder andere over conventies rond kinderarbeid, dwangarbeid, huispersoneel, de vrijheid van vereniging voor werknemers en werkgevers, het recht op collectieve onderhandelingen. 
De voorbije jaren was de IAO heel actief in Myanmar waar onder druk van de IAO het generaalsregime uiteindelijk brak. Ook de FIFA-bonzen en de emirs in Qatar staan ondertussen onder heel sterke wereldwijde druk dankzij de IAO. En miljoenen mensen die werken als huispersoneel krijgen dankzij een recente IAO-conventie uitzicht op waardig werk.
17 juni 2017: download dit persbericht  (pdf-bestand)
 

Contacteer de ACV pers- verantwoordelijke

Journalist? Fotograaf of redacteur?

Vragen? Meer info? Contacteer:
  • David Vanbellinghen
    02 246 34 82
    0477 37 88 17