24/5: Global strike for future 2!

Op initiatief van Youth For Climate vindt er op vrijdag 24 mei een tweede internationale actie plaats voor het klimaat. Net zoals voor de eerste internationale actie (op 15 maart 2019), steunt het ACV dit initiatief volledig. 
Al meer dan 20 jaar sensibiliseren we werknemers rond de noodzakelijke sociaal rechtvaardige transitie naar een koolstofneutrale economie. De strijd voor waardige jobs, kwalitatieve collectieve voorzieningen, tegen groeiende ongelijkheid moet hand in hand gaan met de strijd tegen klimaatontwrichting.

Waar?

Afspraak op vrijdag 24 mei om 13 uur aan de Kunstberg bij het Centraal Station in Brussel. De betoging start om 14 uur en eindigt aan Tour & Taxis met optredens van onder meer Absynthe Minded, Tourist LeMC en Slongs. Alle informatie vind je op het Facebook-event

Waarom?

Waarom op straat komen voor een beter klimaat? Dat legt Anuna de Wever uit:
"We spenderen in 2019 nog miljarden euro’s aan fossiele brandstoffen. We hebben dringend een ‘money shift’ nodig. Al dat geld moet in vernieuwbare energie gestoken worden. We hadden dat al veel langer moeten doen, maar laat ons er nu mee beginnen. Het is absoluut nodig. In het klimaatrapport staan aanbevelingen hoe klimaatverandering kan zonder dat mensen er individueel armer van worden. Het zijn tenslotte de grote bedrijven die het meest vervuilen die het meest zullen moeten betalen De 1% van deze wereld vervuilt 50%. Dan moet je niet gaan kijken naar mensen uit de middenklasse. Weet je, In België zijn er van alle geproduceerde auto’s 2 op de 100 elektrisch, in Noorwegen is dat 40 op 100. Het gaat erom hoe je met je geld omgaat. Het maakt de mensen niet armer. Hoe belachelijk duur is het openbaar vervoer in België? Dat moet veranderen. En al dat geld dat we steken in het luchtverkeer. En dan met de boodschap blijven afkomen dat er geen geld is, dat is niet waar. En als ik dan in een debat met politici over de grote vermogens begin, dan vinden ze dat een ander debat. Tja. Het is vrijdag de laatste kans om onze stem te laten horen en te pleiten voor een sterk klimaatbeleid. Bovendien staan vakbonden voor ‘social justice’. En dat is exact waarvoor we willen opkomen. We willen een klimaatplan dat sociaal rechtvaardig is. Tenslotte zijn we allemaal betrokken bij een beter klimaat : als jongere, als mens en als werknemer."