Op hoeveel vakantiedagen heb je recht?

Droom je al weg bij het vooruitzicht naar vakantie? Vele duizenden werknemers nemen in de zomermaanden vakantiedagen op om de batterijen op te laden en te genieten met familie en vrienden. Maar hoeveel dagen kan je opnemen? Het aantal dagen vakantie dat je in het vakantiejaar 2017 kan opnemen, hangt af van je prestaties in het vakantiedienstjaar (2016).

Arbeiders

Wie in 2016 meer dan 231 gepresteerde en/of gelijkgestelde dagen heeft in de vijfdagenweek, heeft in 2017 recht op 20 dagen vakantie. Het aantal gepresteerde en/of gelijkgestelde dagen wordt via een formule berekend, gebaseerd op het aantal gewerkte en gelijkgestelde dagen, je tewerkstellingsstelsel en het aantal uren in een voltijds rooster.

Bedienden

Het aantal dagen vakantie in 2017 is gelijk aan twee keer het aantal gewerkte maanden in 2016. Voor 6 maanden werken in 2016 mag je dus 12 dagen vakantie nemen in 2017. De vakantiewet rekent echter nog steeds in het zesdagenstelsel. Elke 6 dagen moet er daarom 1 dag afgetrokken worden. 12 dagen worden er dus in feite maar 10 en 24 dagen worden er 20 in de vijfdagenweek.

Openbare sector

Voor ambtenaren is het vakantiejaar gelijk aan het vakantiedienstjaar. Dit wil zeggen dat je in 2017 je vakantierechten opbouwt voor de dagen die je in 2017 opneemt. Wie van werk verandert, en van de openbare sector naar de privésector gaat, moet hiermee rekening houden. Want je hebt dus geen vakantierechten opgebouwd om het volgende jaar in de privésector op te nemen.