Sociale partners bereiken akkoord over mobiliteitsbudget

We verliezen allemaal te veel tijd in de file. Voor sommige mensen loopt dat op tot een extra werkdag per week. Om nog te zwijgen van de milieuschade. De bedrijfswagen vervangen door een mobiliteitsbudget kan bijdragen aan een uitweg uit deze impasse. Daarover zijn de sociale partners het vandaag alleszins eens.

Cash is geen oplossing

Een bedrijfswagen gewoon omzetten in een netto te cashen bedrag mist de kern van de zaak, namelijk een betere mobiliteit. Het is ook niet te verenigen met het beginsel van gelijke behandeling, zoals de Raad van State eerder al opmerkte voor de omzetting van ecocheques in cash.


Een échte mobiliteitsshift heeft meer nodig

Het ACV roept de verschillende regeringen op om dit voorstel van de sociale partners te steunen. En om het te versterken, want één zwaluw maakt de lente niet. Door bijvoorbeeld meer te investeren in openbaar vervoer. 
Je kan niet verwachten dat meer mensen de bus of de trein gaan nemen en tegelijk De Lijn, MIVB of de NMBS kapot besparen. 
Ook meer, betere en veiligere fietsinfrastructuur is een belangrijk onderdeel van een mobiliteitsshift. Net zoals mobiliteitsplannen op ondernemingsniveau. Alleen met een gecombineerde aanpak kunnen we de totale stilstand voorkomen.