Veelgestelde vragen over de staking

Hoe zit het met mijn verloning voor die dag?

Werknemers die staken hebben geen recht op loon voor de dag dat ze staken (incluis deelname aan een manifestatie). Maar je sociale rechten blijven behouden. Bijvoorbeeld je stakingsdag wordt wel gelijkgesteld voor het berekenen van je latere pensioen.
Als je lid bent van het ACV, heb je recht op een stakingsvergoeding. Je moet dat melden en regelen met je ACV-beroepscentrale (ACV-BIE, ACV-CSC METEA, ACV Voeding & Diensten, ACV-Transcom, LBC-NVK, ACV Openbare Diensten, COV of COC).

Wat is een stakerskaart?

Je krijgt bij een staking een stakerskaart die je na de staking bezorgt aan de je ACV-beroepscentrale. Stakerskaarten worden door ACV-medewerkers of door de militanten van de onderneming uitgedeeld.

Hoeveel bedraagt de stakersvergoeding?

Behoudens uitzonderingen bedraagt de stakersvergoeding voor een voltijdse werknemer 30 euro. Let op. Je moet minimaal 6 maanden lid zijn van het ACV.  
Als dat niet het geval is, bedraagt de stakersvergoeding 50% na 3 maanden lidmaatschap en 25% na 1 maand lidmaatschap.
Neem hiervoor contact op met je ACV-beroepscentrale (zie hoger).

Ik werk in een bedrijf zonder vakbond. Ik wil toch staken. Kan dat?

De vakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend voor een nationale staking op 13 februari. Dat betekent dat je het recht hebt om die dag te staken. Je verwittigt in dat geval je werkgever. Je hebt geen recht op loon. Als lid van het ACV heb je wel recht op een stakingsvergoeding. Hiervoor neem je best contact op met je beroepscentrale (zie hoger). 

Je werkt als uitzendkracht in een bedrijf waar gestaakt wordt. Wat nu?

De wet verbiedt een werkgever waar gestaakt wordt om uitzendkrachten te werk te stellen. Bij een staking moet het bedrijf het uitzendkantoor inlichten. Het uitzendkantoor moet je dan terugroepen. Het mag ook geen andere uitzendkrachten aanwerven.
Wij stellen vast dat de RVA geen werkloosheidvergoeding garandeert. Aangesloten leden kunnen in die gevallen de stakersvergoeding aanvragen.  
Een uitzendkracht, heeft ook het recht om te staken (ten minste als er nog anderen staken want je staakt altijd collectief). Je meldt dit best aan het uitzendbureau om zo niet ongewettigd afwezig te zijn. Je ontvangt geen loon. Als lid van het ACV heb je wel recht op een stakersvergoeding.

Ik ben geen lid, maar wil toch staken. Kan dat?

Als niet-lid heb je ook recht om te staken maar je krijgt geen stakersvergoeding. 

“Ik wil niet staken, maar werken.”

Als vakbond vragen we dat je solidair mee staakt om zo druk te zetten op werkgevers en overheid om alle werknemers te laten meedelen in de groei en de bedrijfswinst. Per slot van rekening geniet jij ook mee van de resultaten die door de staking worden bereikt. Daarom vatten we als vakbond vaak post aan de ingang van een bedrijf bij een staking, of aan de ingang van een bedrijvenzone,  om je zo te alsnog te overtuigen niet aan het werk te gaan.