Pensioencalculator

De regering lanceert een nieuwe besparingsmaatregel. Ditmaal in de pensioenen. Door de gelijkgestelde periodes af te bouwen ontvangen werknemers nog minder pensioen. Voor iemand met een gemiddeld loon die op 60-jarige leeftijd op SWT gaat, is dit 78 euro pensioen minder per maand! En onze wettelijke pensioenen zijn al bij de laagste van Europa.  
  • Wat zijn gelijkgestelde periodes?
    Bijna alle dagen die je niet werkt (door ziekte, onvrijwillige werkloosheid, brugpensioen, tijdkrediet) worden voor de berekening van je pensioen gelijkgesteld met gewerkte dagen.
  • Wat is de minister van plan?
    Hij wil het aantal gelijkgestelde dagen bij een periode van werkloosheid of brugpensioen beperken tot 1 jaar op de volledige loopbaan. Voor de rest van de dagen wil hij een fictief minimumloon nemen voor de berekening van het pensioen.
Update december 2016
De minister heeft onder druk van de vakbonden zijn plannen op een aantal punten bijgestuurd. We passen de calculator zo spoedig mogelijk aan.

De afbouw van de gelijkgestelde periodes geldt niet voor SWT bouwvakkers met verminderde arbeidsgeschiktheid, SWT voor zware beroepen of SWT bedrijven in moeilijkheden of herstructurering en medisch SWT, dagen tijdelijke werkloosheid, bijzondere regimes (kunstenaars, havenarbeiders, zeelieden, vislossers…) en inschakelingsuitkeringen. Wie al in SWT was voor de inwerkingtreding van de nieuwe bepalingen zal ook gespaard blijven. Alle andere werklozen en deeltijdsen met een IGU worden wel nog steeds zwaar getroffen.