24 mei manifestatie: de maat is vol

60.000 mensen stapten mee op tijdens de betoging op 24 mei. Tegen de regeringsmaatregelen, maar voor het behoud van kwaliteitsvolle openbare diensten en onderwijs. En voor het behoud van de 38-urenweek. En de bonden eisen een volwaardig sociaal overleg.
De ACV-voorzitter hield een bevlogen speech. Enkele quotes:
Waarom staan we hier? Omdat de maat vol is. Omdat de rekker kapot is. Omdat de regering het geld alleen haalt bij gewone mensen en niet zorgt voor eerlijke en rechtvaardige verdeling van lasten en bijdragen. De diamanttaks schittert door afwezigheid. De Hagedistaks is sneller weg dan je hem kon zien. De speculoostaks is versopt. Al wat men aan vermogenden vroeg, als zogezegde tegenprestatie, is weg, onzichtbaar. 
De recepten van Michel werken niet. De winsten stijgen sterk. De jobs volgen zwak. Op wat flexi-jobs en studentenjobs na. De armoede in dit welvarend land stijgt. Mensen worden echt ziek van toenemende werkdruk. Openbare diensten zitten door hun tandvlees. Infrastructuur "betonrot" weg.
Als de regering niet wil dat we hier in september opnieuw staan moet ze kiezen voor een rechtvaardige fiscaliteit. Voor investeringen in plaats van besparingen. Voor hogere koopkracht voor gewone mensen. Voor leefbaar werk. Voor steviger sociale zekerheid. Voor een sterkere  overheid. Voor herstel van evenwicht en rechtvaardigheid in dit land."

Manif 24 mei: De maat is vol

60.000 mensen protesteerden tegen de onrechtvaardige en regeringsmaatregelen.

24 mei: Manifestatie De maat is vol

Wij zijn de voortdurende aanvallen van de regering en de werkgevers op de centen en de rechten van de werknemers meer dan beu!
Een doorsnee gezin verliest 1200 tot 1500 euro per jaar, minstens 100 euro per maand. Dit bovenop zware besparingen bij overheid en onderwijs. Dit zonder jobs, jobs, jobs. Zonder sociaal overleg die naam waardig. Met sociale correcties om beschaamd te zijn. Met de lasten voor werknemers, zieken en uitkeringstrekkers en de lusten voor de rijken en de vermogens. Nog meer flexibiliteit is niet vol te houden. Over de 38u week wordt niet onderhandeld. Stop het gesjoemel van de regeringen en de werkgevers! Langer werken, harder en moeilijker werken voor lager loon en minder koopkracht, dat is de boodschap van deze regeringen en deze werkgevers. Dat is niet onze visie.
Wij willen een ander beleid, een rechtvaardig en juist beleid. Een eerlijk en evenwichtig beleid.

Onze alternatieven:

Onze alternatieven steunen op een rechtvaardig maatschappijmodel.
Met rechtvaardige fiscaliteit. Met kwaliteitsvolle collectieve diensten.
Met een stevige sociale bescherming. Met sociaal overleg en met vrije onderhandelingen. Ofwel:
  • Jobs binnen een beleid van werkbaar werk
  • Koopkracht: respect voor de indexering en een verdere uitbouw van de collectieve diensten
  • Pensioenen: pensioen op 65 met waardige en leefbare pensioenbedragen
  • Eerlijke belastingen
  • Kwaliteitsvolle openbare diensten
  • Stabiele en kwaliteitsvolle sociale zekerheid

Meer info?